Archive | June 2010

Sesi JUN 2010~~

salam semua..

hmm.. stlh hampir sebulan pelajar bercuti semester dan aku bercuti rehat slm seminggu jek…hari ni hari first permulaan sesi baru Jun 2010…biasanya sesi bermula Julai tapi sem ni tgk takwin stat bln Jun plak…hehe.. pagi ni plak adalah hari pendaftaran asrama bagi student fresh sem 1.. begitu juga dgn stud yg baru abis LI pun dftar hari ni di unit LI..stud senior plak dftr pengajian minggu dpn… & kelas akan bermula pada hari rabu 30/6..

Welcome to PSP!

alamak jadual x dpt lagi… tp dah tau la dpt subjek per mcm biasa la kena ajar B1003. B2001 & B3001…hehe.. B2009 x ajar dah sem ni dgn alasan kot aku dpt tkr nanti ssh nak cari org assist plak..hehe..x per la nak buat camna.. tp rasa best plak ajar McD ni kan…pastu bkn nya aku tau lagi pun dpt pindah ke x..mls nak call KL dah..pastu bsn plak bila org asyik tnya jer…huhu… sbr je la…

minggu ni plak MSK..gtg ryg jumaat la kot.. masa tu la aku bz kot sbb nak kms stor & buat perpindahan meja plajar yg bnyk tersadai di lab sains…huhu.. pastu ada jamuan utk staf yg berpindah jbtn & smbg blaja… utk aku ni tau la bila kan..hehe..  ptg sok meting jbtn plak..mesti banyak benda nak ckp maklum la lama x der meting jbtn ni… kontraktor yg nak dtg cek komputer utk nak jualan sisa pun nak dtg esok gak..fuh bnyk agenda plak sok ni..huhu.. ok la..nanti la citer lain plak.. CU!

Advertisements

Pesan Nabi sebelum tidur – 1 minit sahaja

Assalamualaikum semua… Untuk manfa’at dan renungan kita…

Perkara Sebelum Tidur  

Rasulullah berpesan kepada Aisyah RA : “Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu:  
1. Sebelum khatam Al Qur’an  
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir
3. Sebelum para muslim meredhai kamu
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah  

“Bertanya Aisyah:  
“Ya Rasulullah…. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?”  
Rasul tersenyum dan bersabda:

“Jika engkau tidur bacalah: Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur’an.  
Bismillaahirrohmaan irrohiim , Qulhualloohu ahad’ Alloohushshomad’ lam yalid walam yuulad’ walam yakul lahuu kufuwan ahad’ ( 3 x )  

Membacalah selawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.  
Bismillaahirrohmaan irrohiim , Alloohumma shollii ‘alaa syaidinaa Muhammad wa’alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )  

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhoi kamu.  
Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih ( 3 x )  

Dan perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan  ibadah haji dan umrah ”  
Bismillaahirrohmaan irrohiim , Subhanalloohi Walh amd ulillaahi walaailaaha illalloohu alloohu akbar (3 x )  

Sekian untuk ingatan & amalan kita bersama.

E-sis (System Information System)

hm..skrg minggu cuti semester sampai 18/6 nanti..student baru masuk 21/6 ni.. markah exam sumer dah siap la keyin… utk Math Diskrit tiada yg fail but for Maths kej 3 ada 2 org fail..huhu..sorg tu 49 sure markah up but sorg lagi 45 tp dah sem 6 (extend 2sem) maybe up gak kot…di ofis aku buat keja2 biasa la..ada la gak keja kena buat i.e report JKP dan pasal aset la…ptg ni lak ada meting aset..huhu…mls nya…

alamak sebenarnya nak citer psl E-sis tp intro aku tu psl benda lain kan..x per la baca ja la ek..hehe.. ok E-sis ni adlh web base information system for all staf politekniks.. jadi once kita login kita blh cek mcm2 dlm tu la yg berkaitan dgn diri kita & keluarga, perjawatan, rekod perkhidmatan, tangga gaji, maklumat kursus yg telah / akan dihadiri serta lain-lain maklumat daripada Jabatan Politeknik dari semasa ke semasa.. pastu tetiba 2 hari lps bila aku login nampak yg ni.. ye la 30/5 tu my besday kan…kat e-sis pun dia wish gak..hehe…thanx la yer..

Heppi Besday 2 Me!

pastu plak semlm login lagi dlm e-sis tu tgk2 ada berita sedih la plak psl result pertukaran ni.. ye la ku dok call dlm minggu lps, dia ckp keputusan dah ada cuma nak finalize jer lagi sbb dah ada meeting pertukaran ni..dlm minggu ni blh tau result dpt pindah ke x..tp tgk2 hari ni ckp keputusan ditangguhkan..huhu.. frust tau..klau x dpt aku ingat nak buat rayuan la..tp harapan mcm tipis skit sbb kat polisas tu xder JTMK..pastu JMSK plak dah penuh utk Sc Comp..huhu..x tau la tgk la camner nanti… penin betul la…

E-sis

ok la…to all PSP Students slmt bercuti tau lbh krg sebln tu…bestnya dpt cuti lama2 kan…hehe.. i pun nak cuti gak dari 14-18 jun ni…hehe.. by & CU!