Archives

Contoh Soalan B2009-Discrete Mathematics

Assalamualaikum..

Good luck utk semua pelajar yg akan mengambil peperiksaan akhir bagi semester Jun 2011 bermula minggu hadapan..

OK ni ada beberapa set Cth soalan final bagi tajuk 1 hingga 3 yang telah dipilih..

harap dapat membantu lah yer..~~

Advertisements

BA202 Discrete Mathematics

For this semester, new code & silibus for Discrete Mathematics are as follows:

  1. BASIC LOGIC (04 : 02) – This topic deals with propositional logic, logical connectives and truth tables and validity. Predicate logic, universal and existential quantification are discussed
  2. SETS, FUNCTIONS AND RELATIONS (04 : 02) – This topic includes sets and set operations, functions and relations. Operations associated with sets, functions, and relations are also discussed.
  3. GRAPHS AND TREES (06 : 03) – This topic deals with fundamental concepts of graph theory: undirected graphs, directed graphs. The concept and procedure of building trees: spanning trees and traversal strategies covered.
  4. INDUCTION AND RECURSION (04 : 02) – This topic consists of mathematical induction to prove statements and recursive definition is used to define sequences, functions and sets.
  5. COUNTING PRINCIPLE (06 : 03) – This topic includes permutation and combination. It is used to solve counting problem.
  6. BOOLEAN ALGEBRA (06 : 03) – This topic includes the basic properties of Boolean algebra to implement circuit diagram. The Karnaugh Map is used to minimise the circuits.
For topics 1 until 3, the notes are same with the old silibus but for topics 4 until 6, the topics are different. So anyone who can share your notes for Topic 4, 5 and 6 with me? 🙂
Thank you for your cooperation..~~

B2009 – Discrete Mathematics

B2009 ni subjek baru yg diperkenalkan oleh politeknik kpd pelajar DIP (pengaturcaraan IT).. nota /modul x der lagi so kami yg terlibat serama 5-6 org bertungkus lumus menyediakan nota dan soalan kpd students.. huhu.. tiap2 minggu hari rabu kami buat klas nak present ant lecturers.. pastu hari jumaat ada klas di DKU..turn aku adlh bab 1 (sprh yg awal) and bab 3 (separuh last)..pastu  kami juga kna sediakan soalan ujian 1 & 2 serta bank soalan utk soalan final nanti.. biasalah silibus baru jd pengalamn pun krg lagi.. so ni adalah tajuk2 yg perlu diajar dlm B2009:

  1. BASIC LOGIC
  2. SETS, RELATIONS AND FUNCTIONS
  3. GRAPHS AND TREES
  4. DISCRETE PROBABILITY
  5. SAMPLING AND DESCRIPTIVE STATISTICS
  6. APPLICATION OF MATHEMATICS AND STATISTICS IN IT

sbnrnya subjek x ssh ngat sbb x bnyk pengiraan pun..cuma bnyak berfikir la ckit..ye la nak buat programming nanti pun bknnya sng kan.. kna pk segala kemungkinan yg ada.. cari punya cari buku rujukan, websites maka banyak juga la bhn yg dijumpai cuma kami kna buat nota dlm bentuk ayat yg lbh sng difahami oleh students.. so di sini disenaraikan bebrapa websites di internet yg sesuai dibuat rujukan:

  1. http://people.hofstra.edu/Stefan_waner/RealWorld/logic/logicintro.html
  2. http://kict.iiu.edu.my/~amelia/index-4.htm
  3. http://www.cse.iitd.ernet.in/~bagchi/courses/CSL105_06-07/
  4. http://www1.cs.columbia.edu/~zeph/3203s04/lectures.html

tapi semua websites di atas bkn lah 100% sama mcm silibus di poli cuma ada la tjk tertentu yg berkaitan dan blh digunakan.. begitu juga dgn buku rujukan di bwh..setakat ni dah 2x aku renew kat library poli..nsb baik blh renew kan..ingat nak pinjam utk 1 semester ni la..hehe..

  1. Kenneth H.Rosen (2007). Discrete Mathematics and Its Application. 6th Edition. McGraw Hill.
  2. Susanna , S. Epp(1995). Discrete Mathematics with Application. 2nd Edition. International Thomson  Publishing Company.
  3. Allen R. Angel , et.al.(2004). A Survey of Mathematics with Applications. 7th Edition. Pearson  Addison Wesley.

ok lah setakat ini rasanya semua ok & terkawal lagi wpun mungkin ada students yg tak berpuas hati bila kelas dijlnkan di DKU (dwn Kuliah Utama)..nak buat mcm mn hrp bersabar yer..:)