Archives

Web Programming PHP

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Pada post ni, saje nak citer psl PHP web programming..di KKPB, program sijil aplikasi perisian komputer (Sijil Modular Kebangsaan) bagi sem 4 adalah Pembangunan Sistem Berasaskan Web..jadi PHP telah dipilih beserta penggunaan XAMPP yang merangkumi Apache Server dan MySQL sbg database…Adobe Dreamweaver CS6 sebagai software utk design interface sistem..

So, sbb dah agak lama meninggalkan PHP ni kena la banyak buat rujukan, latihan dan pembacaan..buku ada tapi biasala lagi suka cari kat tenet kan..hehe..Ok la jom tgk link website yang banyak membantu cari bahan dan nota dlm BM tau..

http://php.net/manual/en/tutorial.php

http://marfian.blogspot.com/2008/06/phphtml-css-java-script-web-programming.html

http://aplikasiweb2.blogspot.com/

Sebenarnya PHP banyak digunakan dalam pembangunan web seperti di bawah:

Ok la jom pegi klas yg ada 5 org jer tu..hehe..

Advertisements

FP201 Programming Fundamentals

Assalamualaikum & Good Morning  uolls..

hari ni nak post tentang kursus FP201 Programming Fundamentals..but all the notes and codes given are using the C++ examples.. sbb sesi Jun 2013 adalah first time ngajor kan..and results adalah kurang menyenang kan but tak der la yg fail sbb lulus pun dah 40..tp kebanyakan pelajar cuma dapat C dan kebawah shj..yg dapat B ada 9 org out of 27.. pastu x der yg dpt A pun..hehe..so kena la review dan buat sedikit preparation or penambahbaikan untuk sesi Dis 2013 ni plak..

mungkin nota, assessment, workbook semua kna update..penerangan and examples kena lebih lagi..kaedah pengajaran perlu diperbaiki or what..dari segi kemampuan dan penerimaan pelajar plak mcm ner yer..mcm mana nak pastikan pelajar betul2 berminat membuat koding bukan just ikut jer,,copy paste kawan jer..hukhuk..itu yg susah nak pastikan..so sesaper ada pendapat blh bg cadangan & idea kat cni..

ctt

ok la ni ada link website yg best dan senang utk cari notes and examples for C++ Programming Languages:

http://www.programiz.com/cpp-programming

http://www.codingunit.com/category/cplusplus-tutorials

Jom buat tutorials on C++! 🙂

Tips Penjagaan Laptop

Penggunaan komputer riba atau lap top adalah trend masa kini. Mudah dibawa serta menampilkan gaya eksklusif. Biar pun telah lama digunakan dengan penjagaan yang sempurna ia seperti baru dibeli. Penjagaan komputer riba yang efektif memanjangkan jangka hayat penggunaannya. Ikutilah beberapa tip cara penjagaan komputer riba anda.

1. Bateri* Elakkan daripada penggunaan bateri.
* Komputer lebih sejuk tanpa haba dari bateri.
* Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter.
* Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula.
* Jika terlalu kerap dicas, bateri akan kehilangan keupayaan menyimpan tenaga di bawah 50 peratus.

2. Papan Kekunci.
* Letakkan sekeping kertas A4 untuk papan kekunci setiap kali tidak menggunakannya untuk menghindarkan papan kekunci dimasuki habuk.
* Sesekali lapkan papan kekunci dengan perlahan-lahan. Jangan terlalu kasar untuk mengelakkan butang kekunci rosak.
* Kalau boleh gunakan papan kekunci dan tetikus berasingan supaya kita tidak terlalu kerap menggunakan papan kekunci di komputer riba.

Continue reading

Penjagaan Rutin Komputer

Kita sebagai pengguna komputer sering mengabaikan pengurusan atau maintenance komputer itu sendiri. Kepentingan pengurusan ini adalah untuk membolehkan komputer kita beroperasi pada kadar yang paling optimum dan memberikan kepuasan kepada kitaSeringkali kita sebagai pengguna komputer menggunakan komputer setiap hari untuk berbagai tujuan. Malah ada pula pengguna yang menjadikan komputer sebagai medium utama dalam kehidupan sehariannya. Terdapat beberapa perkara yang perlu kita lakukan sebagai langkah rutin bagi menjaga komputer ini.

a) Scan for Virus

Saban hari, terdapat beberapa virus baru dihasilkan di pasaran talian. Kesan-kesan yang dibawa oleh virus-virus ini sangat menakutkan malah ada pula yang mampu membinasakan dan merosakkan maklumat penting dalam komputer kita. Maka, perkara yang paling penting yang perlu dillakukan oleh setiap pengguna komputer bagi mengatasi gangguan virus ini ialah dengan scan virus menggunakan perisian antivirus yang telah dipasang pada sistem anda spt Norton, McAfee, PcCillin dsbnya. Lagi satu perkara penting, scan virus tanpa update perisian antivirus terlebih dahulu tiada kesannya, maka pastikan komputer anda mempunyai antivirus yang sentiasa update dan mampu mengesan kehadiran virus secara automatik. Kekerapan anda scan komputer pula bergantung kepada penggunaan talian pada komputer anda sendiri. Bagi komputer yang sentiasa berada dalam talian (online 24jam) maka scan virus merupakan suatu kemestian pada setiap hari. Anda boleh run pada waktu malam, berbanding komputer yang tidak ada talian langsung, mungkin scan keseluruhan sistem satu kali dalam seminggu sudah mencukupi.

Continue reading