Archive | March 2010

Teknik Belajar Matematik

salam to all,

hm hari ni just nak bg bbrp tips utk belajar matematik.. sbb rmai students terutama kaum Melayu dok ckp maths ni ssh la aper la…ye la maklum la kalau di poli ni thp diorg pun x sbrp kan..huhu.. tp sbnrnya tu semua alasan sja..hendak seribu daya x nak seribu dalih..btul x? so aku pun mencari bbrp tips yg blh dijadikan panduan oleh semua pelajar yg berminat meningkatkan taraf keupayaan dan kemahiran matematik masing2..

Perkara yang paling penting dalam matematik adalah memahami konsep asas matematik. disini la masalahnya sbb students yg menjejak kaki ke poli ni kebanyakannya lemah konsep asas spt operasi +, -, x, /, kuasa dll..malah nak tekan kalkulator pun kdg2 lecturer yg kna tunjukkan gak.. huhu.. sbnrnya kalau kita dpt jwb sstu soalan,Ā masa tu la kt akan rasa puas ngat sbb dpt jwpn btul kan..hehe..

Proses pembelajaran matematik memerlukan teknik belajar aktif. Sewaktu belajar matematik, anda perlu lah mengikuti langkah berikut:

  • mengenalpasti apa yang anda tahu dan apa yang anda tidak tahu. Dan anda juga perlu tahu bagaimana untuk meminta bantuan guru bagi menyelesaikan masalah yang anda tidak tahu.
  • Jangan sekali-kali ponteng kelas matematik. Pembelajaran matematik melalui guru adalah lebih berkesan berbanding belajar sendiri.
  • Aktifkan diri anda dalam kelas matematik. Belajar dahulu sedikit secara bersendirian sebelum kelas matematik.
  • Ambil peluang untuk bertanya apa yang anda tidak faham bila berpeluang.
  • Berjumpa guru diwaktu rehat untuk bertanyakan masalah yang kamu tidak tahu. Cara bergini akan lebih mendekatkan kamu dengan guru. Ini lebih memotivasikan kamu untuk berjaya dalam matematik.
  • Untuk mengelakan rasa bosan anda disarankan mewujudkan kumpulan belajar matematik.
  • Masa belajar matematik adalah bergantung kepada anda tetapi disarankan sekurang-kurangnya 2 jam sehari dan lakukan tiap-tiap hari. Pastikan setiap soalan adalah benar-benar bekualiti dan mencabar.

Matematik adalah satu matapelajaran yang memerlukan anda menyelesaikan masalah. Penyelesaian masalah matematik membantu anda lebih memahami topik-topik dalam matematik dan juga membantu anda lebih mengingat fomula matematik dan ia juga membaiki teknik menjawab anda. diharapkan pelajar semua dpt memanfaatkan tips yg diberikan..krn kejayaan tdk akan dtg bergolek..usaha menentukan segalanya.. šŸ™‚

B2009 – Discrete Mathematics

B2009 ni subjek baru yg diperkenalkan oleh politeknik kpd pelajar DIP (pengaturcaraan IT).. nota /modul x der lagi so kami yg terlibat serama 5-6 org bertungkus lumus menyediakan nota dan soalan kpd students.. huhu.. tiap2 minggu hari rabu kami buat klas nak present ant lecturers.. pastu hari jumaat ada klas di DKU..turn aku adlh bab 1 (sprh yg awal) and bab 3 (separuh last)..pastuĀ  kami juga kna sediakan soalan ujian 1 & 2 serta bank soalan utk soalan final nanti.. biasalah silibus baru jd pengalamn pun krg lagi.. so ni adalah tajuk2 yg perlu diajar dlm B2009:

  1. BASIC LOGIC
  2. SETS, RELATIONS AND FUNCTIONS
  3. GRAPHS AND TREES
  4. DISCRETE PROBABILITY
  5. SAMPLING AND DESCRIPTIVE STATISTICS
  6. APPLICATION OF MATHEMATICS AND STATISTICS IN IT

sbnrnya subjek x ssh ngat sbb x bnyk pengiraan pun..cuma bnyak berfikir la ckit..ye la nak buat programming nanti pun bknnya sng kan.. kna pk segala kemungkinan yg ada.. cari punya cari buku rujukan, websites maka banyak juga la bhn yg dijumpai cuma kami kna buat nota dlm bentuk ayat yg lbh sng difahami oleh students.. so di sini disenaraikan bebrapa websites di internet yg sesuai dibuat rujukan:

  1. http://people.hofstra.edu/Stefan_waner/RealWorld/logic/logicintro.html
  2. http://kict.iiu.edu.my/~amelia/index-4.htm
  3. http://www.cse.iitd.ernet.in/~bagchi/courses/CSL105_06-07/
  4. http://www1.cs.columbia.edu/~zeph/3203s04/lectures.html

tapi semua websites di atas bkn lah 100% sama mcm silibus di poli cuma ada la tjk tertentu yg berkaitan dan blh digunakan.. begitu juga dgn buku rujukan di bwh..setakat ni dah 2x aku renew kat library poli..nsb baik blh renew kan..ingat nak pinjam utk 1 semester ni la..hehe..

  1. Kenneth H.Rosen (2007). Discrete Mathematics and Its Application. 6th Edition. McGraw Hill.
  2. Susanna , S. Epp(1995). Discrete Mathematics with Application. 2nd Edition. International ThomsonĀ  Publishing Company.
  3. Allen R. Angel , et.al.(2004). A Survey of Mathematics with Applications. 7th Edition. PearsonĀ  Addison Wesley.

ok lah setakat ini rasanya semua ok & terkawal lagi wpun mungkin ada students yg tak berpuas hati bila kelas dijlnkan di DKU (dwn Kuliah Utama)..nak buat mcm mn hrp bersabar yer..:)

Audit FRP..

salam semua..

audit FRP (Fail Rekod Pengajaran) tlh bermula..mlgnya FRP ku belum siap lagi…masih banyak markah PB yg blum siap..huhu..sbb student gak yg x hantar assignment.. x mai buat kuiz..penat dah aku dok tanya n pangil.. pastu psl kehadiran pun sama.. dah x dtg x der srt @ MC kna bg srt amaran la aku..huhu..bosan tau buat benda tu..pastu nak photostat 4 salinan: utk rekod kualiti, penjaga (kna pos plak), PA – pen akademk, 1 dlm FRP… adui..

hari ni plak ada lg 4 lagi srt amaran yg aku buat..mls dah nak tunggu depa hantar mc la srt la…sem ni punya sng mc x pyh cop PA pun lmbt lagi.. pastu kertas ujian 1Ā  plak aku dah srh lama dtg amik paper kat ofis.. x mai amik pun..nak pos umah ja nanti lg sng! ni aku upload ckit gmbar diĀ  mejaku yg sentiasa kmas itu..hehe…

Pertukaran Staf JMSK

salam semua,

Pada semester Januari 2010 ni JMSK telah kehilangan 4 org staf yg berpindah / bertukar ke politeknik lain/klj komuniti iaitu:

  1. Pn. Hanim ke PSMZA, Terengganu
  2. Pn. Rohani ke POLIMAS, Kedah
  3. En. Feisol ke KK Kepala Batas
  4. En. Hafiz ke JP, PSP

JMSK di hadapan foyer

selamat maju jaya diucapkan kepada semua, jgn lupakan kami di sini..hehe.. dan ada plakĀ 3 org lec yg bertukar ke JMSK, PSPĀ serta 4 org lec yg baru posting.. slmt dtg diucapkan dan menjadi sebahagian drpd warga JMSK…semoga ukhwah yg dibina terjln erat.. kpd diri sendiri, slmt meningkatkan produktiviti dan kurgkan segala kontroversi.. hehe..:)

harap2 sem dpn aku plak dpt bertukar ke POLISAS, kuantan utk stay bersama suami ku…:) amin…