Archive | July 2010

Nisfu Syaaban

salam semua,

hm..diam x diam lagi bbrp hari lagi kita semua nak menyambut ramadhan al-mubarak..bulan yg mulia..tapi jgn dilupakan terdapat satu hari di bulan syaaban dipanggil nisfu syaaban..

Pengertian Nisfu Syaaban

Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:

“Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri”.”

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”

Hari nisfu sya’aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya’aban bermula pada 14 hb sya’aban sebaik sahaja masuk maghrib).

Continue reading

Potluck & Bengkel Easy Maths

salam,

pada minggu lps kami saja buat potluck utk org ofis dpn ja la..hehe..ni idea k.farid la sbb dia dah abis posa so mcm nak raya, jadi buat la potluck..i pi beli ja roti canai kat astaka perda tu.. punya la semangat kuar awal tau pg tu pi punch dulu pastu baru gi beli..ye la tkt org ramai & jem plak nanti kalu lambat..hehe.. but pg tu ada klas kul8, so sempat mkn donut ja la.. pas klas baru sempat mkn rt cnai & bihun grg k.leila.. mcm2 ada tau..ada ns krabu, nasi tomato, ns lemak, kuih-muih, kek, buah..air ja x der org sponsor..hehe.. smua i mkn kec ns lmk by k.kiah sbb kenyg ngat..x per lain kali buat lg msti mkn punya..haha..sempat la gak amik gambar masa potluck tu..jeng..jeng..jeng..

& pada jumaat ptg lps JMSK buat bengkel Easy Maths utk pelajar semester 1 yg amik B1001 & B1009..dari 100 org yg kena dtg, hanya 80 org yg dtg..huhu..buat kat DSM dari kul 3 – 5 ptg.. stud dibahagikan kpd 8 org per grup..banyak game/ xtvt nak buat tp mcm x sempat..stud plak mcm berminat lg nak buat tp nak buat cmner dah x ckp masa..masa nak stat pun lambat ckit sbb x setup lagi…huhu..x per la sem dpn kita cuba buat lagi.. i sbg AJK hadiah kena la bawa hdh yg agak berat itu ke DSM..sib baik naik keta k.ana… yer la masa pi beli hdh oleh k.lina i x ikut..hehe.. jd terpacak la sblh KJ masa nak bg hdh tu… ni ada ckit koleksi gambar yg sempat di snap masa awal xtvt dijlnkan..

 

This slideshow requires JavaScript.

ok la, nak sambung mark kuiz ni..huhu..ada 3 klas lagi x siap tau..saper nak tlg pun blh gaks..hehe.. bye & C.U!

Lunch @ Sinar Indah Western

hi all,

pada jumaat yg lalu, kami pi mkn kat sinar indah, bandar perda.. rmai gak la +- 19org kot…sbb nya nak meraikan kak siti & kak nurul yg berpindah jabatan dari JMSK ke JP…hm menu yg dipilih ialah set chicken chop, mushroom soup, aiskrim & mango lassi…dlm kul 12.30 la stat mkn… ayam dia sdp gak rasa black pepper tp sld nye cikit ngat, no fries plak tu..hehe.. air mango lassi tu campur aiskrim gak.. ni sempatla snap bbrp kpg gambar…tp sori ek x brp clear sbb hs biasa ja kan.. & keadaan restoran pun romantik jer.. dgn lampu yg x brp cerah tu..hehe.. so ini la hasilnya…

Pendaftaran Carry Add Jun10

salam semua,

pada hari selasa yg lalu 29/6 kat JMSK ni jadi meriah sbb kami ada kaunter pendaftaran kursus bagi pelajar yg carry/add utk Maths & Sains…hehe..tgk2 ada gak stud carry aplikasi..konfius sekejap..btul ka bebudk ni…camner aplikasi yg straight tu leh carry plak…huhu..mcm2 la… aku duty kul 9.30 – 10.30 tp punya la x sedar masa berlalu begitu pantas sbb kaunter di serbu…nak masuk kelas tu, kelas ni, tp clash la…tkr jadual la, nak susun jadual la…huhu..macam2 hal la bebudak ni…tp rileks aar…nak buat camner kalau dah fail 1 paper confirm la kena drop 1 paper lain..kalau amik gak kt hours jd lebih plak… aha pas abis duty aku pun mengsnap bbrp kpg gambar…

ok berbalik kpd daftar carry add tadi, punya la ramai student carry rupanya..kursus yg popular ialah B1001, B1004, B2001 & B4001… ceee aku mcm rileks la sbb ajar B2009 (konfem sem lps x dak carry) & B3001 pun jarang ada stud carry la, kalau ada pun kes terpencil ok! tapi masalhnya student integrasi ni la yg sambung diploma pas abis sijil dulu…diorang ni ada yg x amik B3001 masa sijil..so skrg ni kena amik B3001 & B4001 serentak sem ni… jadi ramai la jumlah student dlm kelas nanti…huhu…so ni la bil student kelas ku utk sem jun ni..

  • B3001 – DKM 3A: 33 org + 1 org (SKM5B)
  • B3001 – DTP 3B: 11 org + PTK5A (4 org)
  • B2009 – QIP 4C: 40 org
  • BC101 – DJL 1: 30 org

aiyoo…penatla nak buat kehadiran & PB lain2 nanti utk B3001 tu… tp x per la nak buat camner…demi anak bangsa ku teruskan jua..aiceh…hehe.. OK la semoga sem baru ni akan lebih banyak transformasi ke arah kebaikan dilakukan..amin..