Archives

Kursus Hijrah~~

salam semua,

Pada 2 minggu yg lalu, saya tlh menghadiri Kursus Kuasa Hijrah Kuasa Untuk Berubah..rasa bertuah sbb penceramah kursus ni En Fazli Yusof..memula tu x kenal la tp pas tgk blog dia, glamour rupanya…nampak sangat x penah ambik tau langsung kan psl motivasi semua ni..hehe… nama kursus ni sempena nama buku yang ditulis olehnya bersama Dato Mohamad Fadzilah Kamsah.. buku ni penah jadi topseller tau kat popular bookstore tu..hehe..mungkin ader yg x brp knl lagi kan so diperkenalkan la yer.. sori en fazli, gamabr ni amik kat blog tau..

so kalau ader saper2 berminat nak menghadiri kursus yang dianjurkan oleh beliau atau mengetahui pelbagai seminar yang dianjurkan, blhla ke website ni: http://www.fadzliyusof.com/

pastu kalau nak baca blog beliau dengan pelbagai cerita motivasi, klik yg ni..http://kuasamotivasi.com/                          

hm… masa kursus tu la kami diperkenalkan dengan teori sains kejayaan iaitu ada 5 langkah utk menjadi lbh baik:

  1. membuat analisa dan muhasabah diri – susur masa dan roda hidup
  2. menetapkan azam dan pilihan – mengawal mind set kita
  3. membuat matlamat yang berkesan – teknik SMARTER
  4. merancang strategi hijrah – kenalpasti analisa jurang dan pelan bertindak
  5. membina komitmen hijrah & iltizam – emosi + tindakan

masa kursus 2 hari tu memang la bersemangat habis, tp dah lps tu dgn memikirkan bebanan sekarang..jadi nak berhijrah mcm mana ni..huhu.. sebelum bersurai sempatla kami bergambar beramai2 sbg kenangan…jom la tgk..:)

~~semoga tahun baru 2011 ini menjanjikan permulaan yang baik kepada kita semua.. dengan tekad dan semangat membara, pasti semua azam kan menjadi nyata..yang penting sentiasa berusaha dan jgn putus asa kerana kita berhak untuk mendapat yang lebih baik~~

CIDOS:Curriculum Information Document Online System

salam semua,

aper kabar hari ni? dah mkn ker…i pun baru pas mkn ns lmk + nuget kat kantin td..hehe.. so mcm mna dgn sem baru ni..sdr x sdr dah msk minggu ke 6 tau..rasa sekejap jer kan..harapan thn baru smg kita sentiasa berusaha  utk menjadi lbh baik dari semlm… ok la dlm minggu ni gak, kursus cidos dilaksanakan.. ingat dah ada platform ni nak la buat semua nota, tug & kuiz scr online..blhker..hehe…so kami semua satu ofis dikehendaki menghadiri kursus cidos yg diberi taklimat oleh cik Irda dari ICT dan En Ku Adnan dari JMSK.. so students lbh sng la utk mengakses bhn & berkomunikasi dgn lecturers mll alam siber.. ok la ni tepek sikit frontpage & addressnya..

http://www.cidos.edu.my/

Kpd students, you allblh login ke cidos dgn menggunakan username & password no i/c masing2…dlm tu blh download kertas soalan final sem2 lps & kemudian enrol kpd pensyarah masing2 utk stp kursus yg diambil.. manual cidos pun ada gak spt yg diberi olh pihak JPP..so klau ada lec yg nak manual tu, blh bg email dan saya akan email kpd anda…

oklah..berjumpa lagi di next entry..nak sambung buat kerja plak.. selamat beramal!!

Sesi Disember 2010

salam & selamat sejahtera utk semua,

telah 2 minggu sesi bermula tp baru hari ni sempat mencoret tnt sem baru ni..hehe..ye la sbb minggu lps dah cuti seminggu blk ktn kan.. masuk keja minggu ni, jadual waktu masih lum dpt lagi cuma draft jer yg ada.. RMS BC101 pun ada yg nak baiki..hehe..tp sempat la bg KJ sign sblm dia gi mesy KJ.. RMS yg lain print dari penyelaras ja la & amik sign KP..hehe..utk sem ni mcm biasa la kena ajar 3 subjek iaitu BC101, B2009 & B3001 dan klas2 yg terlibat ialah:

  1. BC101 – Computer Application – DLS 1B
  2. BC2009 – Mathematics Discrete – DNS 2B
  3. B3001 – Engineering Mathematics 3 – DJL 3 & DKM 3C

utk sem ni nampaknya bermula lebih awal sbb slalunya sem mula bln Jan tp sbb sem dpn ada short sem so dia mula awal la sem ni..huhu..pas short sem tu baru sambung sesi JUN 2011 nanti.. dan semlm plak results pertukaran dah kuar jadi dgn dukacitanya diumumkan tak berjaya..huhu..nampaknya berseorangan lagi la di cni..cedih tau..

ok la semoga sem ni memberi lebih kepuasan dan kejayaan kpd semua..!!

Study Smart, Work Hard~~

Proses Menanda Kertas~~

salam to all,

hm..skrg di politeknik adalah minggu peperiksaan akhir semester…sblm pelajar mula bercuti..pensyarah plak sibuk menjaga exam dan menanda kertas, pastu kena gi matching kat unit exam dan keyin markah plak..pastu cek plak PA + PB  brp org yg lulus dan fail..huhu..banyak kerja x.. alhamdulillah hari ni last dah jaga xm kat JKM tu..skrg proses marking la..tu pun ada 1 klas lg yg x siap..hehe…insyaAllah sok siap la…pastu dah leh gi matching markah..tp mesti lama kat ctu sbb ada 3 klas nak matching ni..hehe.. oklah boring2 tgh mark semlm, sempatla pose syok sendiri…hehe…jom layanzzz jer ek..

ni la kertas student yg bertimbun tu..

ni tgh kusyuk mark la kononya...:)

lagi ckit nak abis..chaiyok..!

ok lah.. nak sambung mark plak ni..minggu ni kena siapkan semua dah sbb minggu dpn dah nak cuti raya haji.. pastu isnin lagi satu dah nak meeting exam.. pelajar plak blh dpt tau results diorang hujung bln ni…ok lah semoga ceria2 semua yer..

Majlis Penutup & Penyampaian Hadiah JMSK

salam semua,

pada minggu lepas tlh diadakan Majlis Penutup & Penyampaian Hadiah JMSK di DKU.. majlis ni dihadiri oleh semua pelajar yg terlibat dgn aktiviti JMSK pada sesi ni..iaitu Rakan Matematik, Mentor Klinik Sains dan pemenang pertandingan rekabentuk poster.. tepat jam 8.15 mlm, majlis dimulakan dgn bacaan doa, ucapan KJ, tayangan slaid, penyampaian hadiah dan jamuan mkn di LPL..

semoga majlis ini menjadi pemangkin kpd pelajar supaya lbh berusaha meningkatkan prestasi dan kemajuan masing-masing..kami sebagai pendidik mengharapkan yg terbaik utk anda semua..semoga peperiksaan akhir sem ni dpt dilaksanakan sebaik mungkin..amin..

Final Examinations~~

salam semua,

rasanya cam lama x mencatat sesuatu dlm blog yg x sberapa ni kan..hehe..so hari ni nak bgtau final exams utk sem Julai 2010 tlh tiba..jadual exam dah ada, terpulang kpd pelajar la persediaan mcm mana dah cukup ker, belum start study lagi ker..masih on the way lagi ker..hehe..per2 pun diucapkan la gudluck dan selamat menjawab exams dgn jayanya kpd semua.. doa saya mengiringi semua..

oklah berikut disertakan link bagi jadual exam JKE & JTMK:

http://www.psp.edu.my/pspweb/files/JADUAL%20PEPERIKSAAN%20AKHIR%20JKE%20%20JTMK%20SESI%20JULAI%202010_%20MUKTAMAD.pdf

dan juga link bagi jadual exam JKM:

http://www.psp.edu.my/pspweb/files/JADUAL%20PEPERIKSAAN%20AKHIR%20JKM%20SESI%20JULAI%202010_MUKTAMAD.pdf

maaf yer, utk JP x der sbb x ajar JP…hehe.. so sila tgk jadual di jbtn sendiri atau bukak website PSP ja..hehe..

berikut pula senarai nama pelajar ditahan, blh gak tgk kot ada nama sendiri..

http://www.psp.edu.my/pspweb/files/SENARAI%20TAHAN%20EXAM%20SESI%20JULAI%202010%20jkm.pdf

jadual pengawasan exam pun dah ada..adeh..sem ni kena jaga exam 5kali di JKM..huhu.. dan kali ni plak pengawas dari jabatan mana pun leh jadi ketua pengawas..hehe.. ok lah skali lagi diucapkan gudluck kpd semua, semoga kejayaan mengiringi kita semua..

Bengkel Pemurnian Kurikulum

salam semua,

hm stlh seminggu ke hotel summit, USJ utk curriculum revise for Computer Application, minggu ni dah masuk kelas spt biasa.. markah test 2 dah siap tp nanti la baru nak bg..hehe.. ok la ni ada bberp snapshot yg sempat diambil spnjang bengkel tersebut..penin tau dgn AST, TOLD & matrix CLO, GSA & LD..huhu.. tp nasib baik kerja blh disiapkan tepat pada masanya..hehe..

sibuk mencari bahan..

sibuk memformat dokumen..

ha..ni dah siap keja...hehe..

editing yg terakhir..:)