Info Kesihatan: Demam Denggi

salam semua,

hmm sebenarnya lama dah nak buat post psl dmm denggi ni sbb stp minggu ada ja cerita tnt kematian akibat denggi ni..kat rmh plak setiap bln pasti ada semburan asap olh kementerian kesihatan..slalunya bila dah ada semburan tu mestila ada kes denggi berdekatan kawasan perumahan tu kan..huhu.. dan hari ni plak bila baca paper ada plak berita ni yg agak menakutkan..

Lima Kematian Akibat Denggi Dicatat Dari 26 September Hingga 2 Oktober Lepas

hm bila baca artikel tu sbnrnya demam denggi tidak mengenal tua muda dan jantina..asalkan kat persekitaran kita tu ada tmpt pembiakan nyamuk, semua blh jadi mangsa.. oklah berikut disenaraikan tanda-tanda demam denggi..kalau ada saper2 yg demam dan ada tanda2 berikut segeralah ke hospital berdekatan..

my husband plak penah gak kena dmm denggi ni..masa tu study lagi la kat skudai..dlm 4,5 hari gak la kena thn kat hosp jb dulu tu..huhu..penat i dok ulang alik pi tgk.. alhamdulillah sbb bkn denggi berdarah tau..sbb denggi berdarah ni blh membawa maut..dan setakat ni tiada ubat khusus utk merawat denggi.. jadi kalo nmpk nymk tu tampar la ye..jgn dok biar je dia pusing2 kat kita..geram tul..pastu kalau mlm nak tido tu psg la ubt nymk x kira la aper jns pun..mencegah lebih baik drpd mengubati..betul x..okla semua maklumat tnt denggi blh didapati dari laman web berikut:

http://www.infosihat.gov.my/penyakit/penyakitD/Denggi.php

Marilah kita sama-sama menjaga persekitaran kita dgn memusnahkan tmpt2 pembiakan denggi.. sbb kalau ada pegawai kementerian kesihatan dtg cek rmh kita dan didapati ada tmpt pembiakan aedes, maka kita akan dikenakan kompaun spt berikut:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s