Belajar memasak..

Salam semua, bertemu kembali utk berkongsi resepi masakan.. yg aku plan nak msk utk hubby bila dia balik bercuti bln 12 nanti..nyum nyum.. harap2 masakan aku nanti blh diterima dan berjaya dihabiskan..hehe..

1. Sup Ayam Special

sup ayam

Sup Ayam Special

 Bahan-bahan:

  •  1/2 ekor ayam
  • 6 ulas bwg merah (kisar)
  • 3 ulas bwg putih (kisar)
  • 2 cm halia (kisar)
  • 6 cawan air
  • 3 biji ubi kentang
  • 1 biji lobak merah
  • 1 sup bunjut ADABI
  • garam & perasa secukupnya
  • minyak utk menumis
  • daun sup, daun bawang dan bawang goreng

Cara – cara:

  1. Panaskan minyak & tumiskan bahan2 yg telah dikisar hngga naik bau.
  2. Masukkan 6 cawan air, ayam  & sup bunjut ADABI.
  3. Masukkan pula ubi kentang dan lobak merah.
  4. Biarkan selama 25-30 minit dgn mggunakan api sederhana.
  5. Setelah mendidih, msukkan garam & bhn perasa secukupnya. Renehkan selama 5 minit.
  6. Masukkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Sedia utk d hidang!

2. Kurma Daging

kurma-kecik
Kurma Daging

Bahan-bahan:

  • 400g daging batang pinang
  • 800ml santan pekat
  • 1 paket rempah kurma Adabi
  • 4 cm kulit kayu manis1 biji bunga lawang
  • 2 biji ubi kentang / tomato
  • 2 biji cili merah
  • 1 biji bawang besar – dikisar
  • 2 ulas bawang putih – dikisar
  • 1 inci halia – dikisar

Cara – cara:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan kayu manis dan bunga lawang.
  2. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
  3. Masukkan rempah kurma yang telah dibancuh pekat dengan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging, tumis sikit.
  5. Kemudian masukkan santan pekat dan masak sehingga daging empuk.
  6. Tambah garam secukup rasa.
  7. Masukkan kentang / tomato yang dibelah 4 & cili merah yang dibelah ke dalam kurma tadi.

3. Tomyam Campur

tomyam

Tomyam Campur

Bahan – bahan:

  • ½ ekor ayam (dipotong kecil)
  • ¼ kg udang
  • ¼ kg sotong
  • 2 batang serai (ditumbuk)
  • 2 labu bawang besar (dibelah enam)
  • 1 kiub perasa tom yam
  • 2 camca besar air asam limau nipis
  • 3 helai daun limau purut
  • 4 biji cili hidup (ditumbuk)
  • 4 ulas Cili api
  • 2 biji tomato (dibelah enam)
  • 1 btg lobak merah (dipotong)
  • 100 gram Bunga kubis
  • 2 camca besar cili boh atau cili serbuk
  • Gula dan garam secukup rasa

Cara – cara:

  1. Panaskan air dan masukkan cili boh.
  2. Kemudian masukkan ayam, sotong dan udang.
  3. Setelah ayam masak, masukkan bawang besar, serai dan cili hidup.
  4. Masukkan kiub perasa tom yam, gula, garam dan air asam limau nipis. Kacau hingga rata.
  5. Masukkan lobak merah, bunga kobis dan cili api yg telah diketuk serta daun limau purut.
  6. Akhir sekali, masukkan tomato yang telah dibelah tadi.

Selamat Mencuba! 

2 thoughts on “Belajar memasak..

  1. baguih2… niat yg sangat murni dari seorang isteri solehah! jangan abg dah balik, makan luar je sbb tak sempat… eh, ijan ngajor kat mana?? bln 12 dok kt mana??? wpun aku x dpt pindah, aku dok sp cuti nti… dtg umah ek! calling2…

  2. hehe 2 la jgn nanti berangan ja lbh, msk x jugak kan..
    ijan abis KPLI nanti bln 12 dok penang la.. x tau lagi dpt posting mana tp dia mintak kat ktn la..hehe..
    oh ya ka hg blk cni nanti ct sek insya Allah aku pi la tgk umah baru hg..:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s