Open Day Jab. Kimia, Penang.

Salam semua, peace no war..:)

Pada hari Selasa (27 Okt 09) kami bertiga (azu, lina, eta) membuat lawatan ke Jabatan Kimia Penang @ Jalan Tull smpena sambutan 100 thn…aha nak cari jln pun satu hal kan..nsb baik la azu tau jugak jln kat png ni..sbb dia drive, kami berdua la dok mencari kat mn berpandukan map yg ada..hehe..

So di sini disertakan gambar sepanjang kami bertiga di sana..ada banyk aktiviti & cenderahti disediakan utk pengunjung.. blh jwb kuiz ( sbnrnya utk student ja) tp sbb special kes kami blh la try jwb..w/pun x reti sangat.. hehe.. antara yg kami dpt: pen, notebook, mug, sweets, file, cupcake, tuala dll.. penuh la tgn nak pegang.. sblm blk ada jamuan ptg plak tu..

Memang best gak skali skala dtg ke pameran mcm ni.. rasanya kalau bw stud lg bagus sbb blh didedahkan dgn peluang kerjaya di masa hdpn..mencabar dan menarik jugak bdg  kimia ni.. tp sbb tau last minute, nak cr student pun ssh, nak booking bas lagi..so kami pegi sendiri ja la.. hehe..

Sbnrnya kita semua x terdedah pun dgn fungsi jab kimia ni kan..di KIMIA MALAYSIA ada 5 bhgian iaitu:

  • Foensik – ada 5 seksyen: toksinologi, serologi/DNA, kriminalistik & pmeriksaan dokumen.
  • Kesihatan alam sekitar- ada 4 seksyen: makanan, air, biotek & alam sekitar.
  • Penyelidikan dan Jaminan Kualiti
  • Industri dan Klasifikasi Tarif Dagangan 
  • Pembangunan Maklumat & Teknologi

Best jugak la dpt dtg ke pameran ni sbb bnyk ngat pengetahuan & pengalaman yg dpt diperolehi.. bkn sng nak msk ke jbtn kimia ni sbb tmpt dia penuh rahsia, sulit n terlindung..

Jab kimia ni adalah di bwh MOSTI – kem sains, teknologi & inovasi .. so sesaper yg nak tau lebih lanjut blh melayari website  berikut: http://www.kimia.gov.my/

Ok Heppi Surfing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s