B2009 – Discrete Mathematics

B2009 ni subjek baru yg diperkenalkan oleh politeknik kpd pelajar DIP (pengaturcaraan IT).. nota /modul x der lagi so kami yg terlibat serama 5-6 org bertungkus lumus menyediakan nota dan soalan kpd students.. huhu.. tiap2 minggu hari rabu kami buat klas nak present ant lecturers.. pastu hari jumaat ada klas di DKU..turn aku adlh bab 1 (sprh yg awal) and bab 3 (separuh last)..pastu  kami juga kna sediakan soalan ujian 1 & 2 serta bank soalan utk soalan final nanti.. biasalah silibus baru jd pengalamn pun krg lagi.. so ni adalah tajuk2 yg perlu diajar dlm B2009:

  1. BASIC LOGIC
  2. SETS, RELATIONS AND FUNCTIONS
  3. GRAPHS AND TREES
  4. DISCRETE PROBABILITY
  5. SAMPLING AND DESCRIPTIVE STATISTICS
  6. APPLICATION OF MATHEMATICS AND STATISTICS IN IT

sbnrnya subjek x ssh ngat sbb x bnyk pengiraan pun..cuma bnyak berfikir la ckit..ye la nak buat programming nanti pun bknnya sng kan.. kna pk segala kemungkinan yg ada.. cari punya cari buku rujukan, websites maka banyak juga la bhn yg dijumpai cuma kami kna buat nota dlm bentuk ayat yg lbh sng difahami oleh students.. so di sini disenaraikan bebrapa websites di internet yg sesuai dibuat rujukan:

  1. http://people.hofstra.edu/Stefan_waner/RealWorld/logic/logicintro.html
  2. http://kict.iiu.edu.my/~amelia/index-4.htm
  3. http://www.cse.iitd.ernet.in/~bagchi/courses/CSL105_06-07/
  4. http://www1.cs.columbia.edu/~zeph/3203s04/lectures.html

tapi semua websites di atas bkn lah 100% sama mcm silibus di poli cuma ada la tjk tertentu yg berkaitan dan blh digunakan.. begitu juga dgn buku rujukan di bwh..setakat ni dah 2x aku renew kat library poli..nsb baik blh renew kan..ingat nak pinjam utk 1 semester ni la..hehe..

  1. Kenneth H.Rosen (2007). Discrete Mathematics and Its Application. 6th Edition. McGraw Hill.
  2. Susanna , S. Epp(1995). Discrete Mathematics with Application. 2nd Edition. International Thomson  Publishing Company.
  3. Allen R. Angel , et.al.(2004). A Survey of Mathematics with Applications. 7th Edition. Pearson  Addison Wesley.

ok lah setakat ini rasanya semua ok & terkawal lagi wpun mungkin ada students yg tak berpuas hati bila kelas dijlnkan di DKU (dwn Kuliah Utama)..nak buat mcm mn hrp bersabar yer..:)

About these ads

35 thoughts on “B2009 – Discrete Mathematics

  1. thanks la yek…dapat gak membantu sikit2 tuk ngajar B2009 ni. punya la pulun buat nota, takut syok sendiri je la ni. huhu… kalo nak nota yang saya punya…boleh je.. so boleh la kita bertukar2 nota kan. apa2pun terima kasih ye…kalo nak nota saya,.boleh la email kepada saya marini.thaib@psis.edu.my

    • aah..kitorang pun sma la kat psp ni..masa mula2 dulu jer ajar kat dwn reramai tp skrg dah 2 sem la ajar masing-masing.. cuma utk sem ni lagi penin sbb dah ada AST tu kan..nak buat soalan kena refer ctu..pastu mcm bnyak plak ngan peer assessment tu..huhu..

      • tu la nyer…skang ni pun tengah pulun nak gubal soalan. risau2…bagai nak gile buat nota…ni nak buat soalan plak. dulu2 leh la syok sendiri ngaja coz kita yang buat soalan. ni dah selaras ni…memang masak la. anyway, saya tau blog awak ni from Zafir…

    • nota dari PSIS kami dah ada..x tau depa dpt dari saper penyelaras kursus la yg bagi sem lps lagi kot..utk soalan plak mmg penin lagi..tp yg soalan final kami kena gubal jugak..x tau la kot ada yg kna buat selaras nanti..
      oh ye la kemslm kat zafir yer..

    • salam…marini psis,,,sy amt memrlukn nota2 tuk rujukn stadi….b2009 amt mcabar….prlu btl2 mendlminya….dan apbla da dpt mmhmi cket dmi sdikit jd seronok plak tuk mpeljarinya ngan lbh mndlm lg….ni mail sy: nur_3032@yahoo.com.my

      • oh uth silibus baru BA202 ni lbh mencabar tau..hehe..kalau dah aa nota utk tajuk2 baru bab 4,5 & 6 tu..share2 la yer…hehe..

    • oh discrete maths ni sem jun nanti dah kod & silibus baru..so agak susah ckit dari silibus lama skrg..jgn risau kita sma2 blajar k!..aah saya pms skrg..

  2. ooo..myb skit je kot,,,xrmai kn,,,..dri poli sultan mizan zainal abidin..
    dekat ngan umah,,lepas ni kena berdikari,,dapat sambung poli muadzam ni…

  3. Nota Chapter 4,5 and 6 masih lagi dalam proses. Kalau masing-masing dah siap, boleh la ye kita share. Nota Chapter 1 until 3 pun takut syiok sendiri je. kita patutnya kena ada wakil la setiap poli buat bengkel membuat nota. nanti masing2 buat nota lain2…yang kuar final lain2. apa kata kita try buat nota sama2, selaraskan kat sume poli. apa kata?

    • aah sama la nota topik baru bab 4,5 & 6 tu x siap lagi pun..nota yg topik 1,2 & 3 buat ikut buku yg ada dlm rujukan tu la…kebanyakannya saya guna bhn untuk buat nota dari buku ni Kenneth H. Rosen, (2007). Discrete Mathematics and Its Applications, 6th Edition.
      McGraw-Hill. (ISBN: 0073229725).

  4. oh ye Eta…yang nota dari PSIS tu nota zaman dulu kala…kami yang lecturer baru yang kena ajar…dah x guna dah nota2 tu…tapi tu la…risau gak ni kalo lain poli lain nota..memang la ikut silibus bila ngaja, tapi mana la tau kan, lain silibus kata, lain yang diajar. kalau ada usaha tuk buat bengkel nota amat la dialu2kan…hehe

    • bengkel untuk buat nota x der plak dlm plan cuma ader nak buat kursus untuk pensyarah yg bukan bdg Maths @ IT untuk melayakkan mereka mengajar Discrete Maths mengikut keperlua MQA.

  5. As-Salamu Alaykum,

    Kalau ikut silibus lama, seminggu kelas berapa jam ye? Dalam silibus lama ni ada belajar linear algebra atau calculus tak?

    Sekian terima kasih :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s